Kwart Eredivisie-seizoen in data: van Oostenrijkse puinruimers tot dribbelspecialisten bij PEC

by Chronicbias

1 Comment

  1. 1 Secure gelegenheidsback

    Richie Ledezma is een van die onverwachte gezichten in de PSV-defensie. Met gemiddeld 95 procent van zijn passes dat succesvol aankomt, laat hij de hoogste passzuiverheid van de gehele Eredivisie noteren.

    2 Oostenrijkse puinruimer

    Oostenrijkse nieuwkomer Leo Greiml (NAC) leidt de Eredivisie momenteel in wegwerkingen. Liefst 70 keer ruimde hij de bal op uit zijn eigen defensie. Oók de nummer twee op dat cijferlijstje, Jan Van den Bergh (59 wegwerkingen), is afkomstig uit de Bredase defensie.

    3 Allitererende afpakker

    Als effectieve balafpakker speelt Van Ee (Heereveen) daarbij wel op het randje. Geen speler maakte tot dusver meer overtredingen dan hij (16 keer).

    4 Steijn schiet met scherp

    Dat Sem Steijn momenteel de topscorerslijst aanvoert, heeft hij – niet geheel verrassend – aan enorme scherpte in de afronding te danken. Op basis van de kwaliteit van zijn kansentotaal zou de aanvallende middenvelder redelijkerwijs nu op vier, hooguit vijf goals moeten staan. Dat zijn teller al op zeven staat, onderstreept de sterke vorm bij het afmaken van Steijn.

    5 Zoekende Zawada

    Waar Steijn de grootste ‘overperformer’ is qua daadwerkelijke goals (7) versus Expected Goals (4,3), moet er ook iemand in de Eredivisie de twijfelachtige eer hebben van grootste ‘underperformer’.
    Niet geheel onverrassend is dat iemand van puntloze hekkensluiter RKC Waalwijk die aan de haal gaat met dit negatieve statistiekje. Beoogde aanvalsleider Oskar Zawada voetbalde al een serieus kansentotaal bij elkaar (2,35 Expected Goals), maar is nog niet van die hatelijke nul af.

    6 De aanhouder wint (toch?)

    Waar Zawada kwalitatief de meeste kansen heeft gekregen van alle doelpuntloze Eredivisiespelers, is Illias Sebaoui (sc Heerenveen) kwantitatief de meest schietgrage speler die nog niet heeft gescoord. De Feyenoord-huurling zag nog geen van zijn 19 doelpogingen in het net belanden dit seizoen.

    7 Franse quarterback

    Weet je wie nog steeds héél erg goed in voetbal is? Olivier Boscagli. De Fransman fungeert als een soort spelmaker in de PSV-achterhoede.

    Waar PSV graag tot kansen komt uit combinatiespel met veel korte passes, zorgt Boscagli als een soort quarterback ook voor belangrijke variatie met effectieve cross- en diepteballen over langere afstand. Al 73 keer kwam dit seizoen een lange pass van de linkspoot aan. Slechts één andere veldspeler in de Eredivisie (Mike Eerdhuijzen, 59) slaagde daar vaker dan vijftig keer in.

    8 Franse overtredingmagneet

    Want NEC-back Brayann Pereira leidt een klassement waarin je doorgaans alleen kleine, explosieve pingelaars terugvindt. De Franse rechtsachter lokte dit seizoen al 16 overtredingen uit.

    9 Nieuwe dribbelspecialisten

    De twee spelers die dit seizoen het vaakst (22 keer) een directe tegenstander passeerden met de bal aan de voet, spelen namelijk bij Willem II en PEC Zwolle. Ringo Meerveld en Filip Krastev melden zich vroeg in de race voor de eretitel van dribbelkoning van 2024/25.

    10 Niet alleen maar ellende in Almere: deel I

    Als we die dribbelranglijst iets verder aflopen, zien we op plek vier opvallend genoeg een verdediger staan. Hoewel bij Almere City het gevoel zal overheersen dat er veel meer in zat dan de povere oogt van twee punten uit de eerste acht duels, heeft het met Vasilios Zagaritis (16 geslaagde passeeracties) een aanvallend capabele linksback in huis gehaald.

    11 Niet alleen maar ellende in Almere: deel II
    Scoren is pas één keer gelukt bij nieuwe Almere City-spits Baptiste Guillaume, die een valse Eredivisiestart kende door een vreemde rode kaart na gebakkelei met Wouter Goes.

    Maar de geboren Brusselaar heeft zijn andere specialiteit wél al gedemonstreerd. Want Guillaume flikt vooralsnog het statistisch onmogelijke. De Belg houdt Tobias Lauritsen (beiden 41 luchtduels gewonnen) tot dusver bij als kopsterkste speler in de Eredivisie.

    12 De bezemwagen uit Bornem

    Dat Brian De Keersmaecker een handige middenvelder is, hebben we vorig seizoen al kunnen zien. Maar dit seizoen heeft de Belg er op defensief vlak een schepje bovenop gedaan. Geen speler verovert tot dusver meer ballen terug (59) dan de regisseur van de Almelose middenlinie.

Leave A Reply